Életem versei

Az irományok mind a saját szerzeményeim: gondolataim, emlékeim, álmaim, vágyaim, érzéseim szavakba öntve.

Friss topikok

Címkék

álom (7) boldogság (8) cél (1) csoda (1) csók (3) döbbenet (1) egyperces (3) fájdalom (6) felejtés (1) félelem (2) gondolat (1) hit (1) iskola (4) magyar (1) matek (1) mosoly (3) nyár (3) perc (1) remény (2) sajnálom (1) sírás (2) szakítás (5) szeretet (4) szeretlek (13) szomorú (4) tavasz (1) virág (1) Címkefelhő

HTML

Betűpiramis (2012. április)

Singapur 2012.05.07. 17:03

Volt egyszer egy család, akik annyira szegények voltak, mint a templom egere. Ennivalóra telt még, de másra már alig. Dóra és Dani nagyon szerették egymást, és a kis házukat a falu végén. Télen, hideg estéken nem nagyon tudtak mit csinálni, így hát gyertyafény mellett találtak maguknak elfoglaltságot. Tévéjük nem volt, a rádiót pedig ritkán hallgatták, mert szerették a csendet, a tűz ropogását hallgatni, beszélgetni, olykor dudorászni, fütyörészni. A feleség nagyon szeretett olvasni és varrogatni, Dani pedig szeretett rejtvényeket fejteni. Egészen addig tudtak kedvenc időtöltésükkel foglalkozni, amíg meg nem születetett kisfiúk, Dávid. Nagy volt az öröm a Lipóti családnál! Az olvasgatást felváltotta a mesemondás, fürdetés, etetés, de az anyuka ezt sosem bánta. Az apuka is kivette a részét a mesélésből. Volt egy kedvence is, ami egy kismadárról szólt, aki kiesett a fészekből. Dávidnak kevés játéka volt, azokat is otthon csinálták neki: fa építőkockák, egy rongy-labda, egy zokni-dakszli, akit Bruno-nak neveztek el. Mégsem unatkoztak sosem. Annyi mondókát, verset tudtak, mint senki más. Dávid 6. évében hosszú és hideg tél volt. Nem merészkedtek ki a házból, csak, ha muszáj volt. Ezen a télen tanulta meg Dávid a betűket. 

Mivel édesapja sok-sok építőkockát csinált neki kiskorában, azt találták ki, hogy ezekre írják rá a betűket, egy kockára egyet. Ahogy egymás mellé rakták őket úgy tanult meg Dávid egyre több szót. Az első betű A, a második P, a harmadik U: APU. Miután már az összes betűt felismerte Dávid, szavakat raktak ki neki, hogy olvasni is megtanuljon. Nagyon ügyesen haladt.
Egyik nap, míg Dóra főzött, Dávid a kockákkal játszott. Olyan ügyesen rakta őket, hogy amikor az édesanyja odanézett, elkiáltotta magát meglepetésében: De ügyes vagy, Dávid! De hát ez egy betűpiramis! Nem is akármilyen. Dávid olyan ügyesen rakta a kockákat egymásra, hogy a következőt lehetett kiolvasni belőle:

     I
   SN
  LVA
 TUDO
DÁVID

Dóra és Dávid boldog volt, hogy Dávid ilyen ügyesen és gyorsan tanul. Mire kitavaszodott, a fiúcska már a számokkal is megismerkedett. A kockák egyik-másik szabad oldalára most számok kerültek. Dávid megszerette a számokat is, és ügyesen oldotta meg a szülei által adott feladatokat is. Mire iskolás lett, tudott olvasni, és számolni is egy kicsit. Nem akarták, hogy az iskolában unatkozzon, ezért az írást és a többi matekot ott tanulta meg. A nevét viszont le tudta írni, igaz, azt is csak csupa nagybetűvel. Azóta is emlegetik a betűpiramist a Lipóti családnál.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://myworks.blog.hu/api/trackback/id/tr916135282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása