Életem versei

Az irományok mind a saját szerzeményeim: gondolataim, emlékeim, álmaim, vágyaim, érzéseim szavakba öntve.

Friss topikok

Címkék

álom (7) boldogság (8) cél (1) csoda (1) csók (3) döbbenet (1) egyperces (3) fájdalom (6) felejtés (1) félelem (2) gondolat (1) hit (1) iskola (4) magyar (1) matek (1) mosoly (3) nyár (3) perc (1) remény (2) sajnálom (1) sírás (2) szakítás (5) szeretet (4) szeretlek (13) szomorú (4) tavasz (1) virág (1) Címkefelhő

HTML

Boldizsár, a béka

Singapur 2012.05.08. 19:44

Egy kis kert végében volt egy mesterséges tó, amit az emberek építettek. Köré szép virágokat ültettek, hogy partjára ülve gyönyörködhessenek bennük. A tóba halakat ültettek, amiket etettek is. Ahogy teltek a hónapok, egyre több kisállat fedezte fel a tavat és oda jártak inni, fürödni, és volt olyan is, aki lakni jött! A kis tó vize hamar megtelt élettel. S hogy kik jöttek? Darazsak, méhek, lepkék, szitakötők, békák, vízi pókok, madarak. Volt olyan is, amikor sünt is láttak a tó közelében.
A békák voltak azok, akik a halak mellé beköltöztek a kicsi vízbe. Jól megfértek együtt és az embereknek tetszett az új lakók esti koncertje. Szerették az állatokat és a növényeket, sokszor órákat ültek a közelben kirakott székeken, s csak nézték, hallgatták a sokaságot. Nem is sejtették, hogy volt közöttük egy kis béka, akit Boldizsárnak hívtak.
Amikor ebihal lett, sok száz testvérével együtt szeretett a meleg víztükör közelében úszkálni. Ez veszélyes is volt, mert így bárki könnyedén észre vehette és akár ki is meríthette volna a vízből. Az emberek nem bántották őket, de az állatok között létezik régről egy olyan, hogy tápláléklánc. Ez azt jelenti, hogy van, amit (vagy akit) megeszik a béka és van, ami megeszi a békát is, és így tovább. A legtöbb állatnak van ellensége. Ha más nem, hát az ember maga.
Boldizsár nem volt különleges béka. Ő sem volt okosabb, se ügyesebb testvéreinél. Szerette a vizet, a napfényt, és szeretett enni is. Gyorsan telt az idő és eközben ebihalból kicsi békává fejlődött. Eltűnt a farkincája is, helyette pedig két szép ugrólábat és két „kezecskét” növesztett. Jó helye volt, hiszen a víz volt az otthona, a családjával volt, és a víz, és a növények miatt sok-sok rovar fordult meg ott, amikből vígan lehetett lakomázni. A rengeteg testvére közül alig lehetett megkülönböztetni. Csak egy apró, világosabb folt a fején mutatta, hogy ő Boldizsár. Senki másnak nem volt ott pöttye. Ha csendben várakoztak a parton mozdulatlan, akkor kimerészkedtek a vízből és egy pillanatig láthatták őket.
Az énekük olyan hangos volt, hogy elhallatszott a házig. Az emberek szerettek a béka-kórusra elaludni.
Egyszer-kétszer még gólyát is láttak a tó körül, és az emberek sietve mentek a halak és békák segítségére. De ha egyszer a béka a gólyák kedvenc étele, nincs mit tenni. Neki is etetnie kell a fiókáit. A falu közepén lakott, az egyik magas oszlop tetején épített fészket.
Az idős néni, aki unokáival lakott a kistó közelében lévő házban, kiült a székébe a tó mellé, ahogy minden nap, és várta, hogy Boldizsár előbújjon. Ő volt a kis kedvence. Sokáig várt, mire végül a breki kidugta s fejét a vízből. Elmosolyodott. Ez a kis béka megérdemelte a nevet. Ügyesen elbújt a gólya elől, és talán még most is ott élnek a gyerekei a kis tóban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://myworks.blog.hu/api/trackback/id/tr726135277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása