Életem versei

Az irományok mind a saját szerzeményeim: gondolataim, emlékeim, álmaim, vágyaim, érzéseim szavakba öntve.

Friss topikok

Címkék

álom (7) boldogság (8) cél (1) csoda (1) csók (3) döbbenet (1) egyperces (3) fájdalom (6) felejtés (1) félelem (2) gondolat (1) hit (1) iskola (4) magyar (1) matek (1) mosoly (3) nyár (3) perc (1) remény (2) sajnálom (1) sírás (2) szakítás (5) szeretet (4) szeretlek (13) szomorú (4) tavasz (1) virág (1) Címkefelhő

HTML

A szoba-csiga

Singapur 2012.05.08. 19:43

Egy nap öcsém két apró kiscsigával jött haza. Nem olyan természetben összeszedett csúszómászók voltak, hanem amolyan akváriumban nevelt különcök, amiket etetni kell, meg a földet cserélni alattuk. Az üvegdoboz kapott fedőt is, először üvegből, majd, amikor elég nagyok lettek,, lyukacsos-szellőzős tetőt. Viccesen néztek ki, amikor hullámozva másztak az átlátszó falon és két kis csáp-szemeiket lóbálva járták körbe az új helyüket.
S hogy mit ettek? Sokféle zöldséggel próbálkoztunk, de legjobban az uborka vált be. Ez lett a kedvencük. Furcsállottam, hogy úgynevezett csőr-koptatót is el kellett helyezni nekik, mint a hörcsögöknek a futtatót. Csak ezt „megették”. Legalábbis mindig egyre kisebb lett. Csak azt nem tudtam, hogy hol a csiga csőre, ha már koptatni kell. Szájszerve persze van, enni kell, de valahogy egyáltalán nem hasonlít a madarakéhoz. Ez máig rejtély számomra.
A csiguszok szeretik beásni magukat a földbe. Most, hogy már akkorák, mint a tenyerem, vicces, ahogy a földből kiáll a csigaházuk, ami nem igazán kerekdedes, hanem amolyan hosszúkás, persze kerek is, de nem mindenhol.
Valamiért szeretnek az akvárium falán is aludni. Nem tudom, hogyan tudnak rajta maradni és hogy-hogy nem csúsznak-esnek onnan le? Ügyesek. Idén először vettünk észre a földben fehér tojásokat. Úgy látszik elérték a fiatal felnőtt kort. Csendes és nyugodt lények. nem veszekednek és most közösen várjuk a kicsik kikelését, vagy megszületését, vagy hogy is mondjam. Minden nap bekukkantunk, hátha történt valami változás. Eddig semmi. Sőt, valamelyik nap még a két nagy csigusz is eltűnt. Nem láttam őket sehol. Gyorsan ellenőriztem a tetőt, nem-e csúszott el, s léptek meg a lyukon. Bár tény, hogy messzire nem jutottak volna, de hát, nagy az asztal, meg a hátulja. Lett volna ijedtség, meg csiga-csúszás-segítő feltakarítása. De sehol egy árulkodó csík. Jobban szemügyre vettem a földet és észrevettem, hogy a csigaházaik csúcsa éppen, hogy csak kilátszik a földből. Elásták magukat, mintha fáztak volna. Nagyot mosolyogtam az ijedtségemen. Ahogy teltek a napok, egyre türelmetlenebbül és izgatottabban várjuk a kicsi csigákat. Még azt sem tudjuk, hányra számítsunk, mert a „tojásokat” is a földbe rejtették. Várom már a napot, hogy sok kis csúszó-mászó lepje be az akvárium falait. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://myworks.blog.hu/api/trackback/id/tr106135278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása